HOE MOOI KAN HET WORDEN?

Onze werkwijze:

De dynamische tuin

Tuinontwerp

Laat je tuin professioneel ontwerpen

Zelf je tuin ontwerpen blijkt toch zo gemakkelijk niet! Jarenlange ervaring en een gedegen opleiding maken het verschil bij Grassenerf!

Vormgeven in beweging en rust, schaduw en licht, verticale en horizontale lijnen, stuctuur en textuur, ruisen en ritselen en een veelheid aan tinten. Met het door ons aangeboden sortiment is het maken van een spannende, natuurlijk ogende en toch stijlvolle tuin meer dan mogelijk. Een tuin die het hele jaar door verandert, van frisgroen in het voorjaar naar uitbundig in de zomer. Van poëtisch in de herfst naar de sfeerrijke invloed die de winter op de beplanting heeft. Het licht geeft de border telkens weer een andere identiteit. Zie voor dit alles ook de collage foto’s en laat je inspireren.

Jouw wensen staan natuurlijk boven alles ,waar moet dat intieme terras in de zon komen en waar dat gezellige plekje in de schaduw? Hou je van strakke lijnen of mag het speelser? Waar komen zonodig de speelplekken voor de [klein] kinderen? Komt er een waterpartij in de tuin en moet daar beweging in komen? Wil je met hoogteverschillen gaan werken, ga je gebruik maken van pergola’s? Komt er fruit in de tuin, reserveer je een plek voor een moestuin? Wat doe je met de verharding?

Bij te renoveren tuinen wordt eerst een inventarisatie gemaakt van aanwezige beplanting en materialen. Wij zijn om ecologische redenen en om kosten te besparen sterk voor hergebruik. Ook wordt gekeken of ter plekke aanwezige materialen op een alternatieve wijze kunnen worden gebruikt.

 

<– Mossen en korstmossen vormen een micro-landschap op oude stenen

 

 

<– Aangelegd natuurgebied in 2001 met inheemse beplanting dat tevens dienst doet als helofytenfilter.

 

Een spannend ontwerp of bepantingsplan?
Maak een afspraak.

Uiteraard krijg je eerst een kostenplaatje. Maak bij voorkeur een afspraak in de zomer, herfst of winter en niet in het intens drukke voorjaar. In alle gevallen is het handig om je smaak qua planten aan te geven door een lijstje te maken van je favorieten. Dit kan op Grassenerf, via de foto’s op de site of neus eens rond in de op Grassenerf aanwezige boeken. Neem een nauwkeurige plattegrond van de tuin mee en de aanzichten van het huis of andere belangrijke impressies van de omgeving. Vermijd s.v.p die kleine foto’s op je mobiele telefoon, hierdoor kun je geen goede indruk krijgen van de tuin. Bepaal ook waar het Noorden is in verband met zon, schaduw en wind.

 

 

Er zijn diverse mogelijkheden:

Totale vormgeving aan tuin en beplanting:

Ontwerp + Beplantingsplan, inclusief eventueel een matenplan. Mits de bodem goed voorbereid is, kunnen wij ook de aanplant verzorgen.

 

Schetsontwerp beplanting.

 

Bij kleinere borders kan er hulp geboden worden op Grassenerf bij de keuze van de beplanting.

VOORJAAR

 

Direct na de snoei eind februari- eind maart, afhankelijk van de duur van de winter, ontluikt alweer het eerste frisse groen.In deze toch wat ‘kale’ tijd is de combinatie met vroegbloeiende verwilderende bolgewassen aan te bevelen. Voorbeelden van deze zogenaamde stinzenplanten:

Vaste planten, siergrassen en op de achtergrond bamboe kleuren begin Juni de border frisgroen.

• Anemone apennina: Blauwe Anemoon
• Anemone nemorosa: Bosanemoon
• Allium ursinum: Daslook
[ Mooi, maar ook een ware delicatesse]
• Crocus tommasinianus: Boerencrocus
• Eranthis nivalis: Winterakoniet
• Fritillaria meleagris: Kievitsbloem
• Galanthus nivalis: Gewoon Sneeuwklokje
• Iris reticulata: Dwerg Iris
• Leucojum vernum: Lernteklokje
• Narcissus pseudonarcissus: Wilde Narcis
• Ornithogalum umbellatum: Vogelmelk
• Scilla bifolia: Oosterse Sterhacint

Ook het gebruik van vroegbloeiende schaduwminnende vaste planten kunnen wij aanbevelen. Denk aan:

• Ajuga reptans: Kruipend Zenegroen
• Asperula odorata: Lievevrouwebedstro
• Cardamine trifolia:Een witbloeiende, bladhoudende Pinksterbloem.
• Epimedium diverse soorten en cultivars: Elfenbloem
• Mukdenia rossii
• Pulmonaria officinalis: Longkruid
• Vinca minor: Maagdenpalm
• Viola odorata: Maarts Viooltje [Geurend]

Soms zullen sommige soorten verdwijnen en andere soorten de overhand nemen. Enige begeleiding blijft noodzakelijk. Een tuin is altijd in beweging.

Na een aantal weken geven de veelheid aan tinten groen, vormen en texturen, horizontale en verticale accenten alweer cachet aan de borders. De eerste voorjaars vaste planten bloeien en de vroegbloeiende siergrassen schieten met hun aren de grond uit. De bamboes lopen weer frisgroen uit. Het feest is begonnen. Aan het einde van het voorjaar bloeit Stipa gigantea, één van onze favorieten. Een luchtige wolk vedergras die tot ver in het jaar beeld- bepalend blijft. In de avondzon verandert het koperkleurige silhouet in een lichtgevend sprookje.

Juni: De luchtige wolk Stipa gigantea blijft tot ver in de herfst de aandacht opeisen.

ZOMER

 

De maximale hoogte van de meeste siergrassen is medio juli wel bereikt, alleen de bloeiaren zullen in sommige gevallen hier nog bovenuit steken. Het grote wuiven ,ritselen en ruisen is begonnen. Veel vaste planten bloeien nu en sommige siergrassen worden beeldbepalend.

Hoge siergrassen en bamboes geven de border
een verticaal accent.

Ook voor de bloei is het lijnenspel interessant. Eind Juli bloeien de vroege Miscanthus cultivars, deze blijven nog maanden lang sierlijk. Bij extreme hitte rollen de meeste Fargesia soorten hun blad op om verdamping tegen te gaan. Verwennen met een watergift is vaak niet noodzakelijk, meestal herstellen ze zich snel. Calamagrostis ac. ‘Karl Foerster’ is al in herfststemming, een strak silhuoet van lichtbruine aren. Wind maakt van een grote groep Hakonechloa macra een golvende groene zee. Eind augustus vragen karakterestieke, wollige groepen Pennisetum cultivars om aandacht, die verdienen ze nog heel lang.

 

 

HERFST

 

Het weelderige hoogtepunt van een siergrassen jaar is begonnen. Schilderachtige plaatjes ontstaan overal waar je ze wilt zien. Ochtendmist verandert de border in eem pareltuin. Vroege nachtvorst legt een witte nevel over de siergrassen. De bloei van laatbloeiende vaste planten en siergrassen is op haar hoogtepunt.

 

De intense herfstkleuren ontstaan vanaf oktober en duren voort tot half december als de vorst er geen vroegtijdig einde aan maakt. Serratula seoanei sluit het bloeijaar af in november. Een grote groep hiervan zal met hun trillende uitgebloeide bloemhoofdjes in de winter voor een subtiel spektakel zorgen, alsof je je op een berghelling bevindt.

 

WINTER

 

Sneeuw, rijp en vorst toveren beurtelings met de border. Veel siergrassen en een aantal door ons toegepaste vaste planten hebben een strak wintersilhouet en kunnen wind, regen en sneeuw goed doorstaan. [ Hoewel voor sommigen de 25 cm. sneeuw in december 2010 te veel was.] Dit alles leidt weer tot heel andere plaatjes in de borders. Geduldig wachten we nu op het voorjaar, het feest kan opnieuw beginnen.

Terras.

ENKELE VOORBEELDEN

verkoop vaste planten
Schizachyrium scoparius ‘Blue Heaven’ met Anemone cylindrica in september.
De tropische uitstraling van de Perzische Slaapboom: Albizia julibrissin.
compositie foto. kruisdistel. stipa. eryngium
Kogeldistel [Echinops ritro 'Veitch’s Blue' ], Stipa gigantea en Kruisdistel [Eryngium agavifolium ]